NYHETER 2006             

06 12 20 Parning

Nu löper Nadia för fullt och det verkar som om vi kommer att få fira jul i Tyskland. Till helgen är det dags att åka för att para henne. 

06 11 19 HP Lydnad klass I

I dag hade Collieklubbens Östra Lo årsmöte med utdelning av vandringspriser och hederspriser.
Hederspriset till Bästa Lydnadsklass I collie gick till Nadia (Springmist's Tears For Fears)

06 11 18 Trimning 

Nu har vi haft trimning vid två tillfällen med riesen "valparna". 12/11 och 18/11 träffades vi i Gröndal och  under ledning av Maggan och Marcella fick
vi lära oss hur man trimmar sin riesen. När vi träffades första gången var det med ett gäng ganska så lurviga "valpar" och när vi var färdiga i dag så hade det förvandlats till snygga unghundar på åtta månader. Tack Maggan och Marcella för två lärorika dagar och tack Bengt för lånet av en ypperlig lokal.

Bilder dag 1   Bilder dag 2

06 10 14 Korning

I dag var vi till Lindesbergs BK med Nadia (Springmist's Tears For Fears) och gick korningens mentaltest.
Nadia och matte Marianne skötte sig utmärkt och resultatet blev 126 poäng godkänd och därmed KORAD.
Nadias protokoll    Bildgalleri  

06 09 28 GRATTIS

Säger vi i dag till Fornborgens F-kull som fyller tre år.  Fem livliga knyten var ni som kom till världen. 
Tiden går fort och ni är nu vuxna fina collies.

06 09 23 KM Östra Lo

I dag hade Collieklubbens Östra Lo sitt KM i Lydnad. De gick av stapeln vid Rudans Gård i Västerhaninge.
Vi skickar ett stort grattis till klubbmästaren i Lydnads klass 1. Fornborgens Fiffiga Fia med matte Marianne.
Bilder och text finns att läsa på Östras egen hemsida

06 09 09 Exteriörbeskrivning

I dag var Nadia (Springmist's Tears For Fears) på Mälarö BK och gjorde sin exteriörbeskrivning med godkänt resultat. Protokollet

06 09 03 Utställning

I dag var det dags för Riesenklubbens lokalområde här i Stockholm (SSLO) att ha sin årliga utställning. Om det var sol och varmt när vi var till Södertälje så var det raka motsatsen i dag. Morgonens lätta regn övergick lagom till valparnas tur i ringen till rena ösregnet. Regnet kom och gick sedan under större delen av utställningen. Trots regnet visade sig både Örnie och Esther mycket bra i ringen. Deltog från Fornborgen gjorde valparna Öva (Esther) och Örn (Örnie) och mamma Siri. Valparna skötte sig utmärkt båda fick HP och Örnie blev BIM valp och Esther blev BIR och BIS valp. Siri fick nöja sig med ett 2:a pris i Bruksklass. Som vanligt var Örnie och Siri välvisade av Marie . På morgonen gjorde även matte och Siri ett försök i lydnadsklass 2. Försöket lyckades inge vidare och även om det blev en 3:e placering så blev poängen inte direkt lysande 133p.
Resultat:
Örnie - Fornborgens Örn 1:a pris, HP och BIM-valp
Esther - Fornborgens Öva 1:a pris, HP, BIR och BIS-valp
Siri - Asta 2:a pris Bruksklass

Bildgalleri 

06 09 02 Appelltävling

GRATTIS i stora lass till Nadia (Springmist's Tears For Fears) och matte Marianne. I dag blev de uppflyttade ur appellklass spår med fina 258,5  poäng och en 2:a placering.  På Österåkers BK

2006 08 24 Valpkurs

I dag var det dags för femte och sista gången på vår valpkurs. En kväll med nyttig och lärorik hundträning. Vi insåg allihopa hur lite ett Nej kan betyda om det ligger massor med frestande korvbitar på marken. Bortsett från Berts "förbjudna godis" var alla duktiga. Hoppas nu att det fortsätter lika bra för er på de olika valpkurserna ni går eller inom kort kommer att gå på olika ställen runt om i Stockholm.

Bildgalleri från valpkursen

2006 08 19 - 20 Skånehelg

Den här helgen var det dags för en tur till Skåne.  Fredag eftermiddag packade vi bilen med på resan var Jessica med  Ester, Mia med Tilda och Gamma med matte. Fredagnatt tillbringade vi i en mysig stuga utanför Nyköping, med utsikt över vattnet. På Lördagen stannade vi till i Nyköping och deras utställning. Ester deltog i Unghundsklass och fick ett första pris och 3:e plac. Sedan fortsatte vi till Skåne och Helsingborgs BK. På Söndagen träffade vi Gammas bror Laddie och mamma Ida. Ester fick också träffa flera av sina syskon och mamma Brantastigs Katarina. Ester och hennes syskon passade även på att göra sina MH:n.

Bildgalleri

2006 08 10 Valpkurs

I dag var det dags för fjärde gången på vår valpkurs. Vädret var varmt men uthärdligt och inga mygg eller andra flygfän.
Det var härligt att träffa er alla efter sommarens semestrar. Duktiga på att träna har ni varit allihop.
Bert ledde oss genom ett antal nyttiga övningar. Mera gå zick-zack med lösa hundar mellan varandra, sitta still och sitta kvar när matte/husse rörde sig, mingla runt och förarna hälsar på varandra utan att hundarna fick hälsa de skulle sitta snällt vid sidan och vänta. Sedan stod vi i ring och två och två gick vi och mötte varandra med lösa hundar och till sist gick vi alla och bytte platser och mötte varandra med lösa hundar. Och tänk alla hade rätt hund med sig ut ur myllret. Duktiga valpar och förare. Ligg var också något vi  tränade på ligga still och ligga kvar när matte/husse gick en liten bit eller rörde sig runt. Inkallningsövning gjorde vi också. Bert tog hundarna en i tag och gick en bit bort på sidan, matte/husse ropade och valpen satte full fart mot sig ägare. Innan vi gick upp och fikade fick vi visa vilka "konster" vi lärt valparna under semestern det var rulla runt, kryp, vacker tass/give me five, gå slalom mellan mattes ben. Bra jobbat.

Bildgalleri från valpkursen

2006 08 06 Utställning på Södertälje BK

I dag var det dags för den årliga utställningen på Södertälje BK. Glädjande hade flera av vårens valpar anmält sig.
I Riesen ringen hade vi valparna Örnie och Zelma samt mamma Siri som skulle ställas ut och i collieringen hade vi bland valparna Gamma, Speedy och Azlan på vuxensidan fans Ester. Hela dagen strålade solen från en molnfri himmel vilket gjorde att det ganska snart blev MYCKET varmt och vårt utställningstält var snart behängt med lakan och handdukar för att få skugga till oss och hundarna. Vatten i mängder gick det också åt och på Södertälje finns det GETINGAR i massor. Men trots värme och getingar var det en trevlig och bra utställning. Morgonen började med riesen och de hade just hunnit bli klara så var det full fart till collieringen där valparna just skulle börja. När alla hade varit inne i ringen och fått sina bedömningar kunde vi sätta oss i skuggan för lite fika. Tack alla för att ni kom i dag och ställde ut era hundar. Ett stort tack till Marie för att du som alltid visade hundarna så fint i dag var det Örnie, Siri, Speedy, Gamma och Ester.
Dagen resultat blev:,
Örnie - Fornborgens Örn 1:a pris HP och BIR valp
Zelma - Fornborgens Ögonfröjd 1:a pris
Siri - Asta 1:a pris 1:a plac bruksklass
Speedy - Fornborgens Grim 1:a pris 2:a plac och HP
Azlan - Fornborgens Garp 1:a pris
Gamma - Fornborgens Gamma 1:a pris
Ester -  Brantastigs Jazz Anita O´day 2:a pris

Bildgalleri  från utställningen bildtext finns under bilderna. 

2006 08 03 Grattis till A-kullen

I dag är det 13 år sedan den första colliekullen såg dagens ljus på Fornborgens Kennel. Vi bugar och lyfter på hatten för den 13 åring som i dag firar sin stora dag Glim (Fornborgens Amphion)

2006 07 10 Grattis till D-kullen

I dag säger vi GRATTIS till D-kullen. Dean, Danny och Dizzie som fyller 8 år. 

2006 06 28 Valpkurs nr 3

Dags för ny träff med valpkursen. Vad alla små valpar vuxit till sig, börjar bli riktigt "stora" hundar nu.
I dag var vi först nere på appellplanen och tränade kontakt mycket kontakt. Sitta still och inte bry sig om andra som går förbi alternativt gå sicksack mellan sina syskon som ska sitta still och inte bry sig. Och lek, lek, är vi godkända som lekkompisar eller är syskonen runt om roligare. Vi blev godkända av våra små fyrbenta vänner allihopa. Alla föredrog sina hussar och mattar före de övriga hundarna. Efter flera nyttiga och roliga övningar var det dags för fika och teori.
Trötta och nöjda sa vi trevlig sommar och ses igen i augusti och till dess fick vi alla hemläxa att lära hunden något roligt trick.
Så det blir inte bara att ligga på stranden och lata sig.   Bild  Bild  Bild  Bild  Bild  Bild  Instruktör Bert

2006 06 12 Ögonspegling

I dag har Ester (Brantastigs Jazz Anita o`day) varit på ögonspegling, resultat ua.
Bra då är hon ua både som valp och som vuxen.

2006 06 11 Valpkurs och lydnadsresultat

I dag var det dags för andra träffen på vår valpkurs. I strålande högsommarvärme träffades vi alla på Mälarö BK.
Vi började med en tur upp i skogen, med tanke på värmen undvek vi appellplanen där det var olidligt hett. Valparna var faktiskt lite tagna av värmen allihop. Vi fick träna på mycket nyttigt, kunna gå förbi varandra och bara bry sig om matte/husse, det kan vara riktigt svårt det. Balansera på stenar och ligga på rygg i knä´t och koppla av. När alla var lagom möra och myggbitna gick vi ner till klubbstugan för fika och teori. Det var ett gäng trötta valpar som låg utslagna på golvet när vi fikade. Så lagom till vi skulle åka hem hade alla hämtat sig och var pigga igen.

Lite bilder från kursen  Alla1  Alla2   Riesen   Collie   Trötta valpar  Speedy   Zelma   Azlan   Sally   Esther

Har i dag fått lite mer fullständig rapport från Fornborgens Cornelia (Ronja) och husse Åke. Lägre spåret i går pratar vi inte så mycket om, någonstans i mitten där det var lite extra krångligt tappade Ronja bort sig och sen gick det som det gick. Hon skötte sig på agilityn i stället. I dag så har Ronja och Åke tävlat lydnad klass III, strul på rutan drog ner poängen en hel del, 204,5 poäng blev slutresultatet och för dagen den bästa collien i klass III.

2006 06 10 Collie-SM

I helgen är det Collie-SM i Timrå arrangerat av Mellersta Norrlands Lo. I dag tävlades det i bruksgrenarna och agility i morgon är det dags för lydnad och utställning.
Deltog i agility gjorde Fornborgens Bjarke ( Felix) och Fornborgens Cornelia (Ronja). Vilka härliga hundar vid 10 respektive 9 års ålder placerar de sig som 1:a och 2:a i Agility-SM för Collie.
Stort GRATTIS till Felix och husse Thomas till 1:a placering och SM-vints (efter tre felfria lopp), och stort GRATTIS till Ronja och husse Åke till 2:a placeringen. Ryktet har även nått oss att Ronja och Åke har tävla lägre spår i dag men där har vi inte fått något resultat ännu, det kommer.

2006 06 03 Utställning

I dag var det dags för Collieklubben Östra Lo:s årliga officiella utställning. Vi var på Rudans Gård i Haningen, dagens domare hette  Fredrik Norgren. Deltog gjorde Fornborgens Frejdiga Freddie, Fornborgens Fiffiga Fia, Springmist´s Tears for Fears (Nadia) och Brantastigs Jazz Anita o`day (Ester). Alla föredömligt visade av Marie Nyberg. Freddie hade en MYCKET glad svans vilket tyvärr störde helhetsintrycket lite för mycket, en i övrigt bra kritik och ett andra pris. Fia hon ståtade i dag med ett alldeles speciellt ståndöra, som inte alls ville ligga rätt när hon var inne i ringen även hon fick en bra kritik och ett andra pris. Ester fick ett första pris och en femteplacering bland juniortikarna, bra gjort med tanke på att hon inte hade mycket päls kvar, hon visade sig väl och fick en bra kritik. Nadia hon var riktigt vacker i dag, av totalt 16 tikar i öppenklassen fick hon ett första pris och placerade sig på fjärde plats. I dag visade hon verkligen upp sig snyggt och visade sina fina rörelser. Nadia deltog även i Kennel Springmist´s uppfödargrupp som slutade som BIS-1. GRATTIS till Elisabeth Pettersson Kennel Springmist.
Freddie  Fia  Fia  Ester  Nadia

2006 05 25 Dags för Ida att flytta hem

Så var det dags för Ida att flytta hem till matte Inger igen. Det känns som bara häromdagen vi var till Finland och träffade den stilige Urho.
Tiden går fort och nu har alla valparna flyttat och vi åker till Skåne över kristihimmelsfärdshelgen. Ida blir hemkörd och vi får även möjligheten att träffa Idas pappa Alf ( Alf Vom Wilschgraben) som är på Sverigebesök från Tyskland.  Alf var inte så imponerad över mina försök att ta kort. Men några blev det i alla fall,  Alf  Alf  Alf   Ida och Gamma

2006 05 18 Mera flytt

I dag var det så dags för Collievalparna att börja flytta hemifrån. Först ut var Fornborgens Garp alias Azlan. De närmsta dagarna kommer Gorm (Laddie) och Grim (Speedy) också att flytta till sina nya familjer. Kvar här hemma på Fornborgen blir Gamma, tänkt som framtida avelstik och mattes spårhund.

2006 05 16 Ögonspegling och födelsedagsgrattis

I dag var det dags för Collievalparnas ögonspegling på Albanos djursjukhus. Det gick bara bra, en sobelpojke och trefärgade pojken är ua på ögonen och sobelflickan och den andra sobelpojken har CRD.

Vi passar också på att säga grattis till alla "valparna" i E-kullen som i dag fyller 7 år.

2006 05 14 Lydnadstävling

I dag var det dags för Marianne och Nadia (Springmist´s Tears For Fears) att få alla bitarna på plats. De tävlade lydnadsklass ett hemma på Waxholms BK. En andra placering med 169 poäng och ett första pris. GRATTIS GRATTIS från oss alla.

2006 05 12 Dags att flytta

I dag var det dags för första valpen att flytta hemifrån Riesenflickan Fornborgens Öva alias Esther har flyttat hem till sin nya familj.
Under helgen kommer hennes syskon Överste (Hampus) , Önska (Sally), Ögonfröjd (Zelma) och Ögonsten (Bessie) att flytta till sina nya hem. Örn kommer att bo kvar hemma på Fornborgen under namnet Örnie. Tänkt att bli husses nya tävlingshund.

2006 05 01 Valpkurs

I  dag har vi provat något nytt, vi har en egen valpkurs. Av de totalt tio valpar som vi har hemma just nu så kommer nio av dem att bo kvar här i Stockholm. Då tyckte vi att det vore bra med en valpkurs för dessa, i dag var första träffen med vår instruktör Bert. Tanken med dagens träff innan valparna ens har hunnit flytta hemifrån var att ge alla blivande valpägarna så goda förutsättningar som möjligt att starta sitt hundinnehav på bästa sätt. Extra roligt var att även Niclas nerifrån Skåne som ska ha den tionde valpen även han var i Stockholm i dag och kunde vara med.

2006 04 30 Lydnadstävling

I dag har det varit lydnadstävlingar på Mälarö BK. Deltog i klass 1 gjorde Fia (Fornborgens Fiffiga Fia) och Marianne och Nadia (Springmist´s Tears For Fears) och hennes matte Marianne. Vi säger ett stort GRATTIS till Fia och Marianne som fick sitt 1:a pris på 168 poäng och en femte placering. Nadia och Marianne var lite okoncentrerade och slutade med 157 poäng, ni grejar det den 14:e i stället hemma på Waxholm. 

2006 04 22 Utställning

I dag har Nadia (Springmist´s Tears For Fears) varit till Västerås och deltagit på utställning.
Resultatet blev en bra kritik men endast ett andra pris. Domaren var inte förtjust i Nadias huvud.
Nadia skötte sig utmärkt och visade sig väl med hjälp av Marie N.

2006 04 21 Höfter och armbågar

Nu har resultatet på Esters (Brantastigs Jazz Anita o`day) Höftleds och armbågs röntgen kommit.
Bara fina resultat HD A och AD ua.

2006 04 20 Grattis

I dag är det dags att säga grattis till vår egen Siri som fyller fem år i dag.

2006 04 18 Grattis

I dag säger vi grattis till Fornborgens C-kull som fyller 9 år i dag. Tiden går fort och det känns inte alls länge sedan ni flyttade hemifrån.

2006 04 09 Lydnad

I går var Fornborgens Fiffiga Fia och matte och tävlade lydnadsklass 1. Fia har ju haft lite åsikter om platsliggningen och hur den ska gå till. Men det vara inga problem i går betyg 10. Men då bestämmer sig Fia för att strula till det på fria följet och slutresultatet blev mycket förargliga 159,5 p och en 4:e plats av totalt 11 startande. Men vi säger bra kämpat till matte Marianne nästa gång SKA allt fungera vid samma tillfälle.

2006 04 02 Grattis

I dag säger vi grattis till Fornborgens B-hundar som fyller 10 år. Tiden går fort, känns bara som häromåret då ni var små valpar här hemma. Ett fasligt sjå med att hålla er kvar i valphagen var det. Ni blev riktigt duktiga på att ta er ut och undersöka allt i stora världen.

2006 03 25 Collievalpar

Nu är Idas valpar födda, eller för att vara mer exakt så kom de faktiskt i onsdagskväll.
Fyra stycke tre pojkar och en flicka. Den här gången var vi hemma hela tiden och Ida var duktig och skötte det mesta själv.
Titta under valpar så finns det mer om Idas valpar.

2006 03 17 Riesenvalpar

Nu är Siris valpar födda. I går den 16 mars föddes sex svarta småttingar, fyra tikar och två hanar. Siri fick jobba bra för att få ut dem och hela valpningen började dra ut på tiden. Så vi åkte på torsdagsmorgonen till Bagarmossen för att röntga Siri och få klart hur många valpar som eventuellt fanns kvar. Röntgen visade att visst hade Siri fler valpar i magen men krafterna började tryta så veterinären  rekommenderade kejsarsnitt.  Allt avlöpte väl och vi kom hem med fina pigga valpar och en stolt mor. Första dygnet här hemma har gått bara bra, Siri och valparna äter och sover. Det visade sig att det är inte så lätt att fotografera svarta valpar som ligger hos sin svarta mor. Men här är i alla fall en bild fler kommer.  Ett dygn gamla  Ett dygn gamla  Ett dygn gamla

2006 03 02 Mera Ultraljud

I dag var det Idas tur för ultraljud. Även här såg veterinären klart att Ida är dräktig.

2006 02 22 Ultraljud

I dag har Siri varit på ultraljud och det visade klart att hon är dräktig.  Nu är det 3½ vecka kvar till valpning.

2006 02 21 Lydnadstävling, Utställning och Data trassel

Nu hoppas vi att allt ska fungera. Vi har under de senaste veckorna haft en del störningar på vår hemsida. När vi sedan skulle
flytta sidan till ett mer driftsäkert webbhotell strulade det med vår kontakt vid överföringen av filer. Nåja nu är allt ordnat och vi är igång igen.

Vad har då hänt sen sist? En hel del.
Ester (Brantastigs Jazz Anita o´Day) har varit på två utställningar. 14/1 i Västerås 1:a pris och 3:e plac domare Benny Blid och
den 11/2  i Sollentuna då Ester blev BIR domare var Anders Lyrholm.

Den 12/2 åkte vi till Östhammars BK för att tävla Lydnad, Siri skulle tävla klass 2 och Nadia (Springmist´s Tears for Fears) skulle tävla klass1.
Nadia gjorde ett mycket bra lydnadsprogram Bild  Bild  Bild  men reste sig tyvärr på platsliggningen så poängen räckte inte till ett första pris, 149p och en andra placering blev dagens resultat. Siri låg bra på platsliggningen och gjorde ett bra fritt följ, sedan klantade sig matte på nedläggandet och därefter började Siri tycka att nu fick det räcka hon hade annat att tänka på. Nu är Siri "ledig", hon börjar bli lite rund om magen. På onsdag har vi tid för ultraljud.

2006 01 26 Hemma igen OCH fungerande dator.

Nu är vi alla hemma igen efter en veckas intensivt åkande. Både Siri och Ida är parade. Det gick alldeles utmärk för båda damerna. När vi väl var hemma igen passade datorn på att säga upp sig ett par dagar. Men nu är allt ordnat så här kommer en del nya bilder titta under planerade kullar

2006 01 08 Mera löptikar

Nu får vi fullt upp. Nu löper även "Ida" Brantastigs Abracadabra, lite senare än vad vi trodde
men nu blir det spännande att åka till Tammerfors med Ida och träffa Urho.
Mer info kommer under "planerade kullar".

2006 01 06 Löp och Gästbok

Nu börjar det röra på sig. Siri har börjat löpa, lite tidigare än vad vi räknat med men vi ser med spänning fram mot en resa till Nässjö för Siris parning. 
Mer information kommer under "planerade kullar"

Nu har Fornborgens hemsida åter en egen gästbok. Välkomna att skriva en rad.
Gästbok

Vill ni se fler nyheter?

Klicka på respektive årtal: 2010 2009 2008  2007 2005  2004   2003   2002   2001   2000